top of page

Fyra tennisproffs om flygresor. (Reportage från 2012)

- Intressant ämne du tar upp, svarade Johanna Larsson mig när jag kontaktade henne för att svara på mina frågor. Man brukar snacka om hotelldöden, men du ger dig in på ett ännu tråkigare ämne…

Av: Linus Eriksson


För några veckor sedan skulle jag flyga från Göteborg till Los Angeles, med mellanlandningar i Berlin och i New York. En resa som totalt skulle ta runt 21 timmar. Trots att jag mot alla odds lyckades sova bort en stor del av resan blev tristessen påtaglig några timmar in på sista flygturen från New York. Jag skämdes lite över hur synd jag tyckte om mig själv där jag satt inklämd mellan en medelålders halvsnarkande tysk och en amerikanska som besökt Jum Jum Donuts några gånger för mycket. Jag flyger max 2-3 gånger om halvåret, medans tennisproffsen sitter här en gång i veckan! Genast uppstod en följdtanke: hur fördriver egentligen proffsen tiden på diverse flygplan som tar dem dit solen skiner? Vi frågade fyra stycken som är vana flygresenärer efter deras bästa tips för att fördriva tiden i luften:


Johanna Larsson, tennisproffs

* Hur fördriver du all restid på diverse flygplan världen över?

- Väldigt olika. Då jag väntar på flygningar är Ipod touch en bra uppfinning. Från den lyssnar jag på musik, lite all möjlig pop å r&b: Rihanna, Pink, Edita, Coldplay, Takida. Sen har jag en liten svag punkt för Cher. Tycker hon är stört skön med mycket bra röst.

Tittar också på en del serier på min Ipod, just nu ligger The good wife högst upp och inte långt därefter kommer Greys.

På spelfronten spelar jag Wordfeud med bland andra Sofia (Arvidsson). Vinner varje gång. (Frågar du henne får du nog ett annat svar dock…) Sen också lite Blitz emellanåt, där mitt offline High score ligger på 428,150. (Har ni bättre score än det, posta bevis på det på Tennismagasinets Facebooksida, redakörens anmärkning).

På flygningarna är jag väldigt bra på att sova. Men skulle jag vara vaken så blir de lite musik där också.

* Vilken är den värsta flygningen du gjort och varför?

- En av många flygningar som har varit riktigt jobbiga är bland andra: San Francisco - Chicago - Köpenhamn. Lämna San Francisco efter tre veckors tävlande och ska landa i Chicago och de är total snöstorm. Kan säga att det inte var den trevligaste ner resa och landning jag har varit med om. Då vi väl var nere blåste de så mycket så de inte fick upp dörren till flygplanet. Väl inne i flygplatsen visade de sig att min connection självklart var inställd. Så jag ställer mig i kön till att få boka om mig till nästa flyg dagen efter. Det tog cirka två timmar att komma fram i kön, varpå min ombokning till nästa dag oväntat nog går smidigt. Men sen då jag frågar tjejen vid disken om de kan hjälpa mig med att boka ett hotell rum över natten visar de sig att jag inte kunde boka hotell därför att jag var under 18 år. GREAT SUCCESS!

Men till Köpenhamn kom jag dagen efter, något senare än planerat men slutet gott allting gott.

* Någon sträcka du faktiskt gillar att åka av speciell anledning?

- Gillar att flyga ut och landa i Köpenhamn då det är min favorit flygplats. Köpenhamn flygplats har allt i mina ögon. Bra mat och fikaställen, bra shopping om man vill det och allt är väldigt nytt och välskött.

Har inte riktigt någon favorit sträcka att flyga faktiskt. Om sanningen ska fram är jag mycket flyg rädd så uppskattar alla korta flygningar och inte för små och vingliga plan.

* Vilket är ditt favoritressällskap, någon som du har väldigt kul ihop med när du reser?

- Måste säga att jag och min gamla tränare Mattias alltid hade väldigt kul ihop då vi reste tillsammans. Många långa diskussioner om allt mellan himmel och jord och många figher i kort, Fia med knuff och annat som man kan tävla i. Båda hatar vi att förlora lika mycket, inte bara på tennis banan utan också i ett simpelt spel som Fia med knuff...

Lars-Anders Wahlgren, tränare

* Hur fördriver du all restid på diverse flygplan världen över?

- Jag flyger väldigt mycket och tycker det är en väldigt skön tid i planet. Vilar mycket och läser böcker eller ser på roliga filmer. På min fritid läser jag inte och ser inte heller så mycket på film, så jag tar gärna chansen i planet.

* Vilken är den värsta flygningen du gjort och varför?

- Jag har inte varit med om något hemskt i något plan än (ta i trä…)

* Någon sträcka du faktiskt gillar att åka av speciell anledning?

- Åka västerut på dagtid exempelvis Köpenhamn – New York är helt okej. Man tjänar en dag plus att jag är trött på kvällar samt morgonpigg.

* Vilken är din favorit favoritflygplats och varför?

- Jag gillar Köpenhamn. SAS Loungerna är väldigt sköna med öppna brasor som gör en avslappnad innan resan.

* Vilket är ditt favoritressällskap, någon som du har väldigt kul ihop med när du reser?

- Jag får nog säga att jag inte har något emot att resa ensam för att få lite egentid med bok och film.


Sofia Arvidsson, tennisproffs

* Hur fördriver du all restid på diverse flygplan världen över?

- Jag brukar sällan kunna sova särskilt mycket så jag laddar alltid upp innan jag ska flyga långt. Jag har alltid skvallertidningar eller magasin, böcker, Sudoko och musik till hands. Musiken jag lyssnar på varierar, men mest blir det lugna låtar.

* Vilken är den värsta flygningen du gjort och varför?

- Det var en mellan San Fransisco och Atlanta. Det var åska i Atlanta så flygplatsen stängdes och öppnades hela tiden. När vi närmar oss flyger vi in i et åskmoln. Jag satt jämte en pilot som nog märkte att jag inte var så nöjd med att flyga i åska, men han sa att det var lugnt och gick fram och pratade med piloten. När han kom tillbaka frågade han om jag ville ha de goda eller dåliga nyheterna först. De goda nyheterna var att vi skulle landa – de dåliga att det troligen inte skulle bli i Atlanta…

* Någon sträcka du faktiskt gillar att åka av speciell anledning?

- Jag gillar att åka till USA för jag gillar att vara där. När man kommer dit är man så skönt trött på kvällarna att man bara stupar i säng. Då sover man gott!

* Vilken är din favorit favoritflygplats och varför?

- Alla flygplatser förutom Frankfurt. Den är så jobbig! En massa säkerhetskontroller och otrevlig personal. Ibland får man dessutom gå flera kilmeter mellan gaterna…

* Vilket är ditt favoritressällskap, någon som du har väldigt kul ihop med när du reser?

- Min iPad. Han har allt – musik, spel och internet.


Robert Lindstedt, tennisproffs

* Hur fördriver du all restid på diverse flygplan världen över?

- De senare åren flyger jag business på långflygningarna för att göra det lättare för kroppen, så då blir det också lite enklare att fördriva tiden. Blir mycket film och sover gärna (Kan bara sova i business – omöjligt för mig i ekonomi.) Läser även en del böcker.

* Vilken är den värsta flygningen du gjort och varför?

- Min värsta flygning var nog Tokyo – Köpenhamn med Lufthansa. Ingen gångplats var ledig åt mig, så jag satt inklämd vid fönstret med en svart box under sätet framför mig. Med andra ord – ingen plats för mina fötter! Jag trodde boxen var där på grund av tv:n i sätet, men nej, där fanns ingen. Närmsta tv var i taket fem rader framför mig. Efter den resan var min rygg stel och blockerad i flera månader, varpå jag inte kunde spela för fullt. Det var efter den flygningen jag bestämde mig för att aldrig mer sitta dåligt under långflygningarna. Pengarna det kostade mig genom att inte kunna spela 100 % efter den Tokyo-flygningen är bra mycket mer än vad någon flygbiljett någonsin kostat mig.

* Någon sträcka du faktiskt gillar att åka av speciell anledning?

- Resan ner till Australien gillar jag eftersom vi har hittat en otroligt bra deal med Emirates. Omöjligt att sitta bättre.

* Vilken är din favorit favoritflygplats och varför?

- Kastrup. Grym shopping samt att SAS har en väldigt bra lounge där! Ren och fräsch flygplats samt snabb incheckning.

* Vilket är ditt favoritressällskap, någon som du har väldigt kul ihop med när du reser?

- Jag reser oftast själv, varpå bästa vännerna är datorn och iPoden.


Summa summarum verkar Danmark kunna ståta med ”världens bästa flygplatser”. I alla fall om de svenska tennisproffsen får välja.Comments


bottom of page