top of page

När vi tog rygg på Julius Demburg under Swedish Open 2012

David Ferrer vann som väntat Swedish Open i år efter finalvinst mot Nicolas Almagro. Två spelare högt rankade på ATP och med alla förutsättningar de behöver för att bli ännu bättre. Utsikten är god från toppen, men det är vägen dit som är den intressanta. Under Swedish Open-veckan i Båstad tog vi rygg på Julius Demburg, svensk tränare åt brassen Joao Souza och svenskbrassen Chistian Lindell för att ta reda på hur man jobbar för att ta nästa steg.

Av: Linus Eriksson


De bästa spelarna i världen har det väl förspänt. De drar in bra med deg och kan livnära både sig själva, sin familj och sin ”klan” bestående av personer som reser med dem över hela världen. Tennistränare, fystränare, hitting-partners och ibland till och med strängare. Men vad gör man om inte är topprankad och inte har råd att ha med sin tränare överallt? Än krångligare låter situationen om tränaren bor tillsammans med familj och barn i en annan världsdel än en själv.

Julius Demburg är 38 år, född i Stockholm men numer bosatt i Lidköping. Mellan åren 2005-2011 arbetade han som juniorlandslagskapten för Svenska Tennisförbundet. Under JSM utomhus i Lomma Bjärred 2007 såg han för första gången Christian Lindell spela tennis. Precis som samtliga övriga åskådare under svenska mästerskapen det året. Christian var nämligen bosatt i Rio de Janeiro, Brasilien, men en svensk pappa gjorde det möjligt för honom att spela Svenska Mästerskapen och även representera Sverige. Med sin sydamerikanska spelstil nådde Christian final i 16-årsklassen (förlorade mot Patrik Brydolf). Det var givetvis bara för de svenska ledarna att börja sondera terrängen och se vilka möjligheter det fanns till att få Christian att börja spela för den svenska flaggan. Sedan den turneringen har Julius Demburg och Christian Lindell på ett eller annat sätt samarbetat. Mellan åren 2008-2010 var Julius ansvarig för landslagsprogrammen på Svenska Tennisförbundet, som Christian var en del. Tillsammans med Daniel Berta och Patrik Brydolf vann de fyra till exempel lag-EM tillsammans. Efter tiden på Svenska Tennisförbundet artade det sig på sättet att han och Lindell fortsatt arbeta ihop, medans Brydolf och Berta idag valt att gå andra vägar.

- Det handlar främst om att Christian var den som tydligt visade att han ville fortsätta sin satsning med mig som coach. Han är lite osvensk där som lägger mycket av sina resurser på att ha coach med sig och för mig är det något fler borde ta lärdom av. Sen handlar det givetvis också om att han verkligen vill jobba med mig och att vi känner att utvecklingen går framåt tillsammans. Jag har haft kontakt med Brydolf och Berta åren efter min tid som landslagstränare, men av olika anledningar har inte ett samarbete blivit av ännu. Jag tror dock att dessa killar skulle må väldigt bra av att jobba ihop i ett team framöver.

Idag driver Julius, eller ”Julle” som det är i folkmun, ett eget företag, Demburg Sports Development, som mer eller mindre går ut på att utveckla idrottsindivider till att nå sin fulla potential. Företaget startades i mars i år och planen är att i längden ha en coach till anställd. Det skall göra det enklare för Julle att kombinera arbetet med den halvtidstjänst han i augusti påbörjat för Lidköpings Riksidrottsgymnasium samt att företaget skall kunna ta in flera spelare framöver.

- Jag tror mycket på att varva att jobba på hemmaplan med att vara ute på fältet, säger Julle. Om man har två projekt igång samtidigt så hamnar man aldrig i vardagslunken, man är mer på tårna jämt så här. Dessutom är det bra för adepterna att en tränare får med sig kunskap från olika nivåer som han kan överföra till den dagliga träningen. Det är också bra för adepterna att höra samma budskap med olika framtoning. Det finns många fördelar att jobba som ett team även på coachsidan. Dock under förutsättning att det är samma budskap som når spelaren.

Jag träffar Julle på söndagen i spelarmatsalen på Hotell Sand i Båstad. Som reporter med pressackreditering hör det inte till vanligheterna att äta bland spelarna.

- Ingen fara, lugnar Julle. Jag löser en lunchkupong så sätter vi oss en bit bort.

Utbudet bland rätterna är stort, men funderar ändå en stund på om jag ska köra enbart pannkakor och helt hoppa över kycklingen. Dåligt intryck, inser jag till slut och lassar på rikligt med både pasta och kycklingvingar.

Slår mig sedan ner och ser Julle sitta med enbart sallad framför sig. Bra försök åtminstone, berömmer jag mig själv.

Tanken från början var att vi skulle säga hej redan på lördagen, men som tränare åt två huvudturneringsspelare går det ibland åt mer tid än man tänkt sig. Joao Souza är inne i huvudturneringen tack vare sin ranking, medans Lindell fick ett av de tre åtråvärda wildcarden in i huvudklassen. Enligt vissa rättvist, enligt andra inte. Många menar att Patrik Rosenholm förtjänat det, men ansvariga hänvisar till att de båda har likvärdiga resultat men Lindell är tre år yngre än sin kollega/konkurrent.

Julius håller med mig om att det är en tuff situation Christian står inför i Båstad den kommande veckan. Pressen på honom blir stor i och med wild cardet.

- Som coach hade jag lika gärna sett honom kvala. Han får lika bra matchträning i kvalet och jag gillar att spelare lär sig att gå den hårda vägen. Samtidigt måste man förstå spelaren här också när han tackar ja. Dels, de prispengarna han får för att gå in i tävlingen finansierar ett flertal tävlingar. Och skulle han få en bra lottning och vinna första omgången ger den vinsten lika bra utdelning poängmässigt som han annars får kriga en vecka för på futuretouren.

Under 2011 spelade Lindell en hel del challengers, men i år har han mest hållit till på futuretouren. ATP-nivån är det fortfarande en bit kvar till.


- I oktober 2010 gick Christian till semifinal i en challenger i Sao Paolo och tog set på Tomasz Bellucci. Det var inte helt bra för utvecklingen då han fick en övertro på sin egen nivå. Under 2011 var han inte lika mottaglig för det dagliga jobbet som krävs för att utvecklas varje vecka. Vi hade ett rankingmål för 2010 som redan hade infriats och den tävlingen var givetvis bra för stunden men för resten av 2011 tycker i alla fall inte jag att det var optimalt för honom då han redan hade haft en bra höst med ett rejält kliv på rankingen.


En annan anledning till pressen som kommer ligga på Lindells axlar under tävlingen är hans nationsbyten. I februari i år valde han att spela för den brasilianska flaggan istället för den svenska, då han bor i Rio de Janeiro och förbundet där erbjöd honom bra hjälp med möjlighet att tillsammans med stödet kunna finansiera en heltidsanställd tränare. Allt som en del i en satsning mot OS i Rio de Janeiro 2016. När resultaten började sina så ändrades dock förutsättningarna – han fick till exempel inte längre ha en utländsk coach. Lindell kände då att han dessutom saknade stödet han fått från det svenska tennisförbundet och från Thomas Enqvist, så han tog i juni beslutet att återigen representera Sverige. Och det för gott!

I och med att Christian bor i Rio de Janeiro blir det automatiskt att Julius Demburg spenderar mycket tid i just Brasilien och Sydamerika. Futureturneringarna flödar i landet, det spelas nästan en ny varje vecka (vilket är den primära anledningen till att Brasilien har så många rankade herrspelare).

- När jag och Christian varit ute på tävlingar har jag varit rätt öppen mot andra spelare. Om någon ber om råd eller tips så ger jag det. Souza bad om synpunkter en gång under ett träningsläger i Rio, jag sa vad jag tyckte och senare frågade han om jag hade lust att testa att jobba med honom också.

Souza ligger i skrivande stund rankad nummer 159 i världen. Med andra ord två nivåer högre än Lindell kan man säga, då Lindell mestadels spelar på futuretouren. De veckorna Julle jobbar med båda två delar de två på Julles arvode, men han försöker ändå ha individuella upplägg för de båda. De ska känna att han fokuserar just på dem, vilket gör att han så långt det bara går undviker att ha träningspass gemensamt med båda två samtidigt. Så det blir som två jobb fast för Julle. Dock inte honom emot – en av hans styrkor som coach är att han är engagerad och orkar stå många timmar på banan.

- Ett år för en spelare som Lindell kostar runt 1-1,3 miljoner kronor, inkluderat tränarkostnad om han ska ha med sig coach alla 30 veckor. Det kostar att ha en coach med sig och mitt arvode ligger nog ganska högt jämfört med många som har coach med sig på future nivå, men jag vet också att jag gör ett bra jobb. Jag är borta från familjen mycket och har rest mycket under många år, så det är framförallt tiden hemifrån som motiverar mitt arvode. Sen är det ju upp tillspelarna att bedöma om det är värt att ha mig med. Han har några sponsorer från Brasilien samt även hjälp från Svtf och förra året även från Streber Stiftelsen som hjälper honom, annars skulle det givetvis inte fungera. Han spelar ju inte in några pengar ännu. Jag är övertygad om att svenska spelare också kan lösa sponsorer om man jagar. Det är inte lätt, men det går. De kommer dock inte till spelaren, utan man får jobba för det.

Lottningen, som Christian själv deltagit på, faller för Christians del på estländaren Jurgen Zopp, och på sydamerikanska kollegan Horacio Zeballos för Joao Souza. Lindell spelar redan dagen efter, medans Souza har en dags väntan innan han går in på tisdagen.

På eftermiddagen på kvällen tränar Lindell ett pass med Paul Capdeville. Fokus ligger på att hålla just fokus hela passet.

- Jag har sett en dålig tendens att han fladdrat för mycket gällande koncentrationen sedan han kom tillbaka från Brasilien förra veckan efter att ha varit på egen hand i fem veckor. Jag ställer stora krav på spelarna när det gäller fokus. Man kan alltid ha fokus som en topp 50 spelare även om man inte är där spelmässigt.

- I juli i fjol hade det varit rent ut sagt dåligt ett tag gällande fokus och det dagliga arbetet. Jag sa till honom att nu lägger vi samarbetet på is för det här är inte bra för dig eller mig. Jag gillar dig och det klart vi är polare, men jag vill inte jobba på det här sättet för det leder ingen vart. Det gick några veckor, sen ringde han och sa att det klart vi ska jobba, men jag svarade att det inte alls är så klart. Jag bad honom fundera rejält på ifall du är villig att lägga ner det jobbet som han vet att jag kräver. I november i fjol snackade vi igen och han sa att ”okej, nu kör vi!” Då var jag dock pappaledig och sen var det strulet med Brasilien, så vi kom inte igång ordentligt igen förrän i mars i år.


För Joao Souzas del är det träning med Jarkko Nieminen, precis efter att Lindell och Capdeville är klara. Zeballos, som Souza kommer möta, är vänsterhänt, varpå det inte är någon slump att det är vänsterhänta Nieminen som står som träningspartner idag. Julle berättar att för Souzas del handlar det om att koncentrera sig på uppkastet i serven, släppa loss på backhandsidan och att träna på att utnyttja sin crossforehand mot Nieminens, eller om någon dag Zeballos, backhand. Under morgondagen kommer Ryderstedt vara träningspartner, så Souza kommer få ytterligare ett pass mot en vänsterhänt innan det smäller på tisdagen.


Lindells träning går knackigt. Det är mycket misstag och temposkillnaden mellan honom och Capdeville är uppenbar. För Souza går det bättre och Julle är efter träningen och 4-6 mot Jarkko nöjd med brassens pass.

- Han gör 16 missar, vilket är bra. Kan han ligga där kommer han ta ett steg till uppåt. Ibland kan han ligga på 25-30 misstag, då är det challengernivå.För mig är det inte unforced errors utan alla missar räknas där det finns en bra chans att få in bollen i banan. Sedan handlar det inte om att hålla igen för honom utan att spela offensivt, det är viktigt att ha med sig när vi pratar misstag. Men Souza är hungrig och vill träna, det är bra, han kommer att gå framåt men måste ha lite tålamod.


Julle själv har inte varit superaktiv på passet, utan mer hållit sig i bakgrunden. Ett aktivt val.

- När det är träning dagen innan match, då är man lugn som coach. Det går inte att gå in och snacka för mycket, spelaren måste få jobba med sig själv, precis som det är på match. Min filosofi är att man jobbar hårt med spelet upp till dagen innan match och att därifrån sedan hittar en bra känsla som skall med ut på banan under matchdagen, dock när det gäller det taktiska kommer det givetvis närmre inpå matchsituation. Självklart trycker man på vissa nycklar nära inpå match med för mycket info rör till det. Det är dock en annan sak om man som coach skulle få sitta med under matchen.


Träningsdagen avslutas, men för Julle kvarstår en del pappersarbete. Det är en av bitarna som ingår i hans arbetssätt. Han skickar alltid med utvärderingar och planeringar från alla veckor han jobbar ihop med spelarna. Det tar tid att göra, men är också en av delarna han tar betalt för. Det här sättet har han alltid jobbat på, även när han arbetade åt Svenska Tennisförbundet. En planering och utvärdering är otroligt viktig i en spelares utveckling, framförallt de veckor Julle inte är på samma ort som spelaren i fråga. Han ska ändå alltid veta vad han ska jobba med.

- Christian till exempel har spelat för en akademi tidigare, men vi har testat att byta nu för att se om den nya jobbar lite mer på det sättet jag vill, med planering och så vidare. Dock har vi nu återigen fått en bättre kontakt med den förra akademin så vi får se vad som händer efter sommaren.

Hur mycket kontakt har ni med varandra de veckor ni inte är i samma världsdel?

- Vi snackar varje dag. Det är så lätt idag med Skype och WhattsApp. Det blir ju också att man har blivit polare med varandra, att man bryr sig, så man vill ha en tät kontakt. Tack vare planeringarna och den kontakten vi har så vet jag ändå alltid vad de jobbar med. När vi sen ses kan jag direkt se om han verkligen arbetat med de bitarna han/vi har bestämt.

Måndag innebär matchdag för Christian. Inbollning sker på morgonen på centercourten med Davis Cup-kaptenen Thomas Enqvist. Jag och min polare Christian Brydniak sitter ensamma på läktaren och väntar redan före Lindell och hans garde intar banan. Lindell kommer fram och hälsar och frågar avslappnat om vi var på Pepes igår.

- Nej, inte igår, svarar vi. Var du?

- Haha no no, no way, svarar Lindell.

Skönt att höra.

Intensiteten på banan ser helt annorlunda ut idag jämfört med under gårdagen. Känslan av att Lindell inser att det är idag det gäller är påtaglig. Efter passet ger Julle sin syn på det.

- När det ser ut som igår på träningen får man bita sig i läppen och inte säga för mycket. På den här nivån får spelarna ta sig igenom sånt själva. Med en junior vore det en annan sak, då får det inte se ut så dåligt som det gjorde igår. Nu får man istället ta ett snack efteråt och försöka lätta upp stämningen. Det viktiga med den här veckan är att få med sig en positiv känsla härifrån.

Inbollningen håller Julle med om var bra mycket bättre än gårdagens träningspass.

- Han jobbade på så bra han kan den här halvtimmen. Forehanden håller på den här nivån, men backhanden är än så länge bara future. Enqvist är grym att få köra med, han kommer in med stor pondus och ödmjukhet. Han är en klippa!

Efter inbollningen går Christian tillbaka till rummet för att vila och återhämta sig, sen möts han och Julle upp en stund innan matchen igen. Taktiken mot Zopp kommer vara att ha bra höjd med sin forehand och försöka få upp bollen mot Zopps backhandsida där han har en relativt kort sving. När han sedan skapat ett läga för sin forehand gäller det att minska marginalerna mot linjerna och smälla.

- Backhanden håller inte, men vi får spela den så bra det går. Det kommer vara fokus på att fortsätta utveckla den de närmsta veckorna, för de här dagarna har vi märkt att den inte håller på den här nivån. Att fortsätta utveckla saker är en av bitarna som är svårare på future nivå där man lätt kan bli hemmablind dels när resultaten går vår väg samt att tempot generellt är lägre. Därav vikten att av att lägga perioder på tuffare tävlingar.

Serven vill Julle skall slås mot backhandsidan mot Zopp. Klart för match!

Matchen blir tuff för Christian. Zopp ligger rankad topp 100 och har haft ett bra år med lyckade kval i samtliga Grand Slam turneringar. Christian sliter på och försöker, visar bra inställning, men temposkillnaden är dessvärre påtaglig och det blir uttåg ur tävlingen via 2-6,2-6. Inte nära att vinna, men han har heller inte gjort bort sig. Det blev lite som man kunde förvänta sig. Hans backhand är lite för vek alternativt blir för riskfyllt om han försöker göra något med den. Sedan kan det stundtals kännas som han har svårt att hålla koll på kroppen och motoriken på banan. Jämfört med fjolårets insats, då han också fick ett Wild Card, kändes fokuseringen bättre i år. Dock kvarstår faktumet att han inte var närmare att vinna första omgången i år än han var förra året.

På kvällen ger Julle sin syn på matchen:

- Jag är ändå nöjd med matchen. Han hade fokus, men formen fanns helt enkelt inte där. Han hade tre bra träffar på hela matchen och rör sig för dåligt, vilket tyvärr blir tydligt. Han är, tro det eller ej, rätt snabb över längre sträckor för att vara så lång som han är, men korta sträckor är han körd på just idag. Efter matchen gnällde han lite och ville vila, men jag sa att jag redan bokat in träning på eftermiddagen med Oscar Forsell. Det blev ”elvor” i 60 minuter där Christian vann fem av åtta med bra fokus. Jag kände innan att han inte var 100 % taggad, vilket blir ett perfekt tillfälle att jobba med det egna drivet. Därav lät jag pappa Björkman ta hand om träningen. Jag var nere en sväng och kikade från läktaren och såg att han genomförde träningen på ett bra sätt - kul att se.

Under tisdagen är allt fokus på Souza och hans match mot Zeballos. Tomas Enqvist och Magnus Larsson tar hand om Lindells träningspass.

Taktiken idag för Souza är att styra spelet. Hålla en hög förstaserveprocent och inte falla in i Zeballos trixande. Julle säger att Souza måste lita på sitt eget spel och jobba med linjerna i spelet, att komma rätt till bollen på sin forehand och få ordning på uppkastet. Sen är det mycket fokus för honom just nu på rutinerna mellan poängen. Även utanför banan har vi börjat titta på hur rutinerna ser ut, det finns en del att jobba med där för honom.

- Det blir intressant, för det är dåligt väder idag och Souza blev helt knäckt när han tittade ut genom fönstret i morse. Han är ju van vid sol från Brasilien. Men i mina ögon är det här perfekta förhållanden för utveckling! Vi jobbar mycket med de dagliga rutinerna, och hittills här i Båstad har det varit bra. Souza är intresserad och vill utvecklas, han tar åt sig och lyssnar på råden, det är en av det bitar som jag och han tror att samarbetet kan vara bra för framöver, att förbättra rutiner mellan poäng och även det som händer mellan träning och matcher. Där har även Lindell en hel del att jobba med där, men det är en mognadssak, jag var inte heller skitbra på det när jag var under 25 år. Får inte vara för mycket energi som går åt till annat än att vila och samla energi till nästa pass eller match. Samtidigt får det inte bli för kliniskt, det måste hela tiden vara kul att ligga ute på fältet.

Under matchens gång märks det att Souza har lyssnat. Koncentrationen dippar inte en enda gång och han låter aldrig Zeballos få chansen att styra spelet. Det blir vinst 6-4,6-2 mot en något högre rankade Zeballos. Imponerande!

- Ja, matchen idag var riktigt bra, det bästa jag sett honom genomföra rent fokuseringsmässigt. Spelet var också bra, i nuläget och under dessa förhållanden tror jag inte han kan spela så mycket bättre faktiskt, säger Julle lyriskt! Bra fokus som vi snackade om förut, det fanns inget att anmärka på. Cirka 15 riktigt bra poäng fann jag också under matchen. Alltså poäng som det måste bli fler av om han ska upp på en nivå runt 50 i världen och bättre. Det blir en rolig match mot Robredo i nästa runda. Det finns ett antal sätt att spela på mot honom för han gör ju inte så mycket med bollen. Antingen kan du bolla ut honom eller gå på och attackera. Han är en bra spelare, men Souza ska om han spelar bra ha en mycket bra chans att slå honom, absolut!

Deras enda tidigare möte, I Bukarest i fjol, vann Souza i raka set.

Först är det dock dubbel på eftermiddagen på tisdagen. Partner: Zeballos.

- Det är svårt att veta hur mycket energi man ska lägga på dubbeln i vissa lägen, säger Julle Vi vill ha all energi till singeln samtidigt som dubbelklassen också är en prestigefylld klass med rankingpoäng och prispengar. Men generellt så tycker jag att man ska vara ärlig med att en del av singelspelarna ofta inte prioriterar dubbeln när det är kvar i singeln. För mig så ska det vara så att spelar man dubbelklassen så går man 100 %. Annars är det onödig tid på banan utan att ge någonting tillbaka. Tvärtom kan det i så fall istället förstöra en bra rytm i spelet.

Det blir vinst 6-4,6-3 mot två italienare. Innan dagen stängs ner frågar jag hur dagens träning gått för Christian.

- Det var bra idag, han är på gång igen inför kvalet till Gstaads ATP till helgen. Han var ute en stund igår kväll till 1 ungefär. Det är helt okej, han drack ingenting. Ny match på lördag.

Souzas match mot Robredo blir inte som teamet tänkt sig. Vädret är dåligt igen och banan tung att spela på. Planen före matchen var att flytta Robredo från backhandsidan så fort tillfälle gavs, men det misslyckas Souza med och gamesiffrorna dra iväg. Serven fungerar inte heller, uppkastet hamnar för mycket bakom huvudet och osäkerheten i serven sprider sig till resten av spelet.

- Det här är en anledning till att han har den rankingen han har nu – han är alldeles för beroende av serven. Att han inte följde sin gameplan tror jag beror på att han var lite spänd. Enligt honom själv förstod han inte taktiken plus kände sig osäker på sin raka backhand och forehand inside-out, men för mig handlar det om lite bortförklaringar. Han var helt enkelt inte tillräckligt fokuserad på uppgiften utan mer på att vinna matchen och tappade lite av den taktik vi hade satt upp. Det blev att han spelade ett spel som sitter i ryggmärgen som går ut på att gå runt och nöta mot backhandsidan, men därifrån är Robredo duktig på att kontrollera matchen.

Julle förklarar att många sydamerikaner spelar mot backhandsidan per automatik då många har sämre backhand i de länderna. Det är dock något han behöver förbättra, annars blir han för lättläst.

- Sammanfattat kan man säga att taktiken inte följdes och då blir det i nuläget torsk mot den här typen av spelare som trots allt har en del kvaliteter.

Det blir förlust även i dubbeln, vilket betyder att teamet drar vidare till Gstaad och nästa tävling. Båstad lämnas alltså för den här gången, men tävlingen är dock inte helt avslutad för Julius och spelarna.

Före veckan hade spelarna var för sig ihop med Julle satt upp målsättningar och vad som skulle fokuseras på. För att dessa ska fylla en funktion behöver de gå igenom och analyseras. Vad gjordes, vad gjordes inte?

I Lindells rapport går det bland annat att läsa följande från Båstadveckan:

· Spel under press, kunna försvara sig och ta sig tillbaka i poängen utan att fly undan med en chansning.

Hinner inte med i tempot den här veckan alls under matchsituation. Vi har sedan dess jobbat varje dag med övningar som tvingar honom att jobba hårdare ute i hörnen. Det och alla set mot bra motstånd har gett resultat.

· Jobba hårdare med sin gameplan trots att det i dagsläget kanske inte räcker i alla lägen gällande detta motstånd. Inte gå ifrån den och tappa fokus på vad som är viktigt att genomföra för att bli bättre.

Har han gjort helt okej. Dock så ser man ingen sådan när han inte träffar bollen som han ska och inte heller hinner med. Alltså även det här går ihop med rörligheten.

För Souza, som hade en både resultat- och prestationsmässigt mer lyckad vecka än Lindell går det bland annat att läsa följande i hans slutrapport:

· When playing good don’t get overexcited. Keep cool, play point by point and match by match.

This is good! All the mental parts and routines outside the court is improving this week. Though still more to come regarding this. We are going step by step.

· Working with the toss (over the head not to the left) and that he really goes for the serve, but choose the flat ant the spin regarding his feeling.

Does this alright, but when he gets tight or he is missing a little the toss goes all over the place. That happens when the toss is too low. It always starts with the low toss and then it’s going in all directions. One thing that I think has to do with that is that he is to weak regarding shoulders and arms. He needs to gain some more muscles if we look at this in a long term situation.


Fördelen med att vara tennisspelare är att det alltid finns en ny tävling att se fram emot. Alltid en ny vecka i antågande, vilket innebär nya utvecklingsmöjligheter. För utvecklingen kommer alltid i första hand – resultaten i andra.

- Vissa spelare gillar inte resultatmål, för de innebär press. På en viss nivå, som Christians och Souzas, så måste man dock lära sig hantera press. Men jag jobbar hellre med utveckling än med resultat. Med utveckling så kommer ändå resultaten att komma.

”Nog finns det mål och mening med ens färd, men det är vägen som är bördan värd”…



bottom of page