top of page

Patrik Rosenholm om att trivas (intervju från 2012)

Alla mår bättre när man är i en miljö man trivs i. Vissa spelar bäst på hemmaplan med vänner och familj på läktaren, medans andra presterar sin bästa tennis i…Indien. Patrik Rosenholm förklarar varför.

Av: Linus ErikssonHur mycket påverkar det en mentalt att spela på en plats där man spelat bra tidigare?

Klart det påverkar en mentalt väldigt mycket att spela på ett ställe där man tidigare spelat bra. Men man måste komma ihåg att det bara är en vinnare i varje tävling så det finns väldigt många tävlingar som man lämnar som en förlorare. Konsten är att skaka av sig en förlust och komma ihåg det positiva, då är det lättare att komma tillbaka till ett ställe där man spelat dåligt.

Beskriv känslan i kroppen och du har när du spelar en tävling på ett ställe du spelat bra på tidigare jämfört med en tävling du oftast inte presterar bra i?

Känslan i kroppen är svår att beskriva men jag tror de flesta som spelar vet exakt hur det känns att ha dåliga minnen från en tävling. Jag tror att, om man har spelat dåligt på ett ställe, så måste man nästa gång man kommer dit se till att bryta de rutiner man hade senast man var där. Att bryta de mönster man hade och sätta upp nya rutiner som inger en positiv känsla. Detta är lättare sagt än gjort men något man hela tiden måste jobba på som tennisspelare. Tänk dig att spela dåligt i en Grand Slam och få med sig dåliga minnen därifrån. Det är inte så lätt att året därpå välja att spela en annan tävling då, utan jag tror spelarna på den nivån är extremt bra på att skapa positiv energi även när det inte känns bra.

Vad är det just i Indien du trivs med?

Jag vet inte exakt vad det är som gör att jag gillar Indien. I två tävlingar har jag stått som segrare och det känns självklart väldigt bra. När man är där kan man inte göra mer än att acceptera förhållandena. Vissa av tävlingarna spelas på bra banor, hotellen är bra och maten god medan andra har banor som är alldeles för slitna, hotell där sängkläderna har hål och fläckar och mat som du är rädd att du ska bli sjuk av. Spelar man på ett av de sistnämnda ställena måste man undersöka vad det finns för andra alternativ än just det hotellet och den restaurangen. Man måste göra vad man kan både på och utanför banan för att man ska kunna prestera optimalt.

Vilka andra ställen gillar du att spela på?

Jag gillar självklart att spela i Sverige, men känner också en viss press då eftersom jag fortfarande inte känner mig helt hemma med att vara högt seedad. Men det är något som jag jobbar på. Stockholm Open och Swedish Open är två underbara tävlingar att få spela. Våra futurer är också fantastiska. Utomlands gillar jag att spela i våra nordiska grannländer men också i Sydeuropa. Jag har dock inte spelat där så mycket de senaste åren eftersom tävlingarna ofta är väldigt tuffa där. ITF-tävlingarna minns jag dock och de gillade jag att spela.

Några ställen du inte gillar som du inte har en bra känsla när du kommer till?

Som jag tidigare svarade handlar det om att få bort alla negativa känslor och ersätta de med positiva, så jag vill helst inte skriva om de platser jag inte har bra känslor till.

Vilka faktorer tar du mest hänsyn till när du lägger upp din tävlingsplanering?

o Allt från banorna till hotellet är viktigt. Men det är alltid helheten som räknas. Man måste ju också tänka på hur tuff tävlingen är när man bestämmer vart man ska åka. Så det finns egentligen inga speciella saker jag letar efter när jag lägger min tävlingsplanering. En fördel är om man spelat tävlingen innan eller känner någon som varit där. Då är det lättare att få en bild över hur förhållandena är där och på så sätt få mer information som kan underlätta när man väljer vilka tävlingar man ska spela.Comments


bottom of page