top of page

Veteran-SM i Båstad växer så det knakar: "En maxad vecka"

Veteran-SM utomhus i Båstad fortsätter att växa. I år lockade tävlingen hela 657 spelare. Vädret var inte det bästa - men tävlingsledningen såg till att VSM ändå kunde genomföras överraskande smidigt. Spännande matcher varvades med gött häng. Och de allra mest framgångsrika spelarna avslutade veckan med att fira tripplar på välkända Pepe’s Bodega. – VSM i Båstad har någonting som man inte kan avstå, säger Edith Rocha de Nordin, som har spelat VSM 25 år i rad.


Marie Fritzell spelade hem DS65-klassen efter finalseger över Edith Rocha de Nordin (till höger) i en tuff tresetare.

657 spelare och 643 starter, att jämföra med 625 spelare och 599 starter förra sommaren. VSM i Båstad är en av årets höjdpunkter för spelare som är 30 år och uppåt. – Som vanligt har det varit en intensiv och maxad vecka för alla veteraner som både älskar tennis, Båstad och själva hänget. Vi hade klasser från 30-åringar och upp till 80-åringar. Vi hade fullt med åskådare och folk som följde livestreamingen. Det var ett lyckat VSM, summerar Martin Lager, guldvinnare och medlem i Svenska Tennisförbundets veterankommitté som är med och arrangerar den stora tävlingen. Han är glad över att så många som 657 spelare valde att anmäla sig i år. – Vi hade stora klasser – med stora kval – som framförallt H45, H50, H55 och H60. Över hela tävlingen var det många välspelade matcher och bra och tuffa kamper. Det var en vecka med mycket fairplay och inget tjafs eller gnäll utan leenden och bra spel, säger han. Men de stötte också på utmaningar. Inte minst med tanke på att vädergudarna inte var på VSM:s sida. Men trots mycket regn och blåst blev det mycket spel utomhus. Henrik Holm och hans kollegor på Båstad Sportcenter startade dagarna så tidigt som 05.00 för att få utomhusbanorna i så bra skick som möjligt. – Givetvis fick en del matcher spelas inne. Framförallt under måndagen och tisdagen blev det inomhus-spel men Henrik Holm med team har fixat tävlingen galant och gjort ett fantastiskt jobb. Med mycket spel utomhus och en enormt härlig stämning blev det en grym vecka, säger Martin Lager. Något som uppskattades av många var banketten på måndagen. Där tilldelades Andreas Lindgren från Karlstad hederspriset till minne av Kenneth Johansson. Värmlänningen får ni läsa mer om i magasinet. Svenska Tennisförbundets generalsekreterare Christer Sjöö deltog under middagen och höll ett tal till alla veteraner om VSM samt svensk tennis. Christer lovade dessutom att ställa upp i VSM nästa år, då han fyller 50 år.

Sofi Rehme vann guld i både singel och dubbel i 60-årsklassen.

Sofi Rehme vann guld i både singel och dubbel i 60-årsklassen. Men ett tag var hon inte säker på att det skulle bli så värst mycket till utomhusspel. – Väderprognosen för Båstad visade regn nästan varje dag. En natt vaknade jag vid 01-tiden av att det regnade väldigt mycket och prognosen för nästa dag var regn. Jag somnade om och tänkte att imorgon kan man vara säker på att det blir spel inomhus, säger Sofi Rehme. När en av hennes kompisar åkte förbi banorna vid 06-tiden på morgonen var Henrik Holm där och svabbade. – Det var en mycket bra insats eftersom regnet sedan uteblev och vi kunde spela utomhus den dagen också. Själv hade jag nog efter att ha hört störtregnet litat på väderprognosen och tänkt ”att det här kommer aldrig att gå”. Linköpings TK-spelaren är mäkta imponerad av arrangemanget. Hon anser att veckan genomfördes på ett otroligt bra sätt. – Alla i tävlingsledningen bemötte oss alltid mycket glatt och trevligt och måndagens spelarmiddag innebar god mat och gott vin och levande musik för en billig penning. En annan sak som uppskattades var de fina priser som delades ut till finalisterna.


Vad var det för priser som delades ut?

– När jag vann guld i singel fick jag en ”work lamp” från Design House och en 500 kronor-check till en övernattning på Elite Hotels, med lite kort datum. Efter guldet i dubbeln fick jag en vit, fin salladsskål med salladsbestick från Design House, säger Sofi Rehme. Också Joakim Ekberg njöt till fullo under VSM. Inte konstigt egentligen! – Personligen tog jag mitt första guld, i HD45, med min trogne träningspartner Lennart Ejlestam. Det är ett minne för livet. Vi spelar båda för Åkersberga TK, säger ”Jocke”. Han hittar inget negativt alls, trots regn och rusk. – Jag tyckte att det - som vanligt - var ett riktigt bra arrangerat VSM. Det var ett tufft år med regn och logistik på grund av detta, men det skötte de galant. Det var roligt att träffa alla i sin åldersklass och andra veteraner som man stöter på under åren, men inte så ofta. Det finns en stor respekt och samhörighet bland Sveriges veteraner som jag uppskattar. Edith Rocha de Nordin har en svit som få andra kan mäta sig med. Hon har nämligen deltagit i Veteran-SM i 25 år i rad. Under debutåret 1998 vann hon direkt i 40-årsklassen och det har blivit många guld sedan dess. – Jag gjorde inte ens uppehåll för pandemin. Det bevisar hur mycket jag gillar Båstad! Jag har fantastiska minnen från alla dessa år på VSM. Båstad har utöver tennis en sydländsk känsla som jag älskar, säger Edith Rocha de Nordin. Hon menar att tävlingar i allmänhet har magin att föra människor tillsammans. VSM i Båstad är inget undantag. – VSM har en fin miljö och ett perfekt arrangemang där vi - tennisvänner från hela landet - kan umgås och ha kul på och utanför banan. Jag hade samma känsla som varje år; lite pirrigt och kämpigt på banan och stor vänskap utanför banan. VSM i Båstad har någonting som man inte kan avstå, säger Salk-spelaren, som gick till final i DS65. Hon tycker att det är inspirerande att se veteraner ”vakna till liv” och visa massvis av energi när de kliver in på banan. Hon anser också att det var beundransvärt att tävlingsledningen kunde genomföra årets tävling felfritt under rådande omständigheter. Däremot önskar hon att fler damer i hennes ålder anmälde sig till VSM. – Medan några kategorier ökar i antal deltagare är vi tyvärr i D65 och äldre allt för få; medeltal i 65, 70 och 75 är fem deltagare per kategori. Vi måste komma på ett sätt att locka fler kvinnor att delta och tävla, säger Edith Rocha de Nordin. Tennisen är hennes största passion i livet och hon hoppas kunna förlänga VSM-sviten betydligt och spela så länge hälsan är med henne. En bekant tennisveteran, som bor i London, är lite mer extrem. – Han önskar dö på tennisbanan när han har matchboll i avgörande set!

Lina Westberg och Melker Ekberg vann MD40-finalen över Sofia Brun och Michael Henriksson. Båda kom hem från VSM med tre titlar. Tillsammans är Westberg och Ekberg nu uppe i 52 VSM-guld. Framgångarna firades med drinkar på Pepe's Bodega.

Lina Westberg var i vanlig ordning en av VSM:s drottningar. Hon vann i både singel, dubbel och mixed i 40-årsklassen. – Stämningen var lika god som vanligt och det var många hårda matcher och mycket publik. Henrik Holm skötte det exemplariskt med tanke på omständigheterna. Att få fira trippelguld ihop med mixed-partner Melker Ekberg från Varberg var väldigt roligt, säger Lina Westberg. Tillsammans har Lina Westberg och Melker Ekberg skrapat ihop inte mindre än 52 guld på Veteran-SM. – Jag och Melker firade på klassiska Pepe’s Bodega i Båstad. Det blev många drinkar och gamla tennisminnen, berättar hon. Dubbelupplägget är speciellt, då hon och Anna Grant – fru till Hollywoodstjärnan Hugh Grant, som själv ställde upp i VSM 2020 och är medlem i Båstad TS – knappt spelar ihop. – Vi har utvecklats som dubbelpar trots att vi bara spelar en gång per år i Båstad.

Hur kom det sig att ni började spela ihop? – Jag känner Annas bror Christian Eberstein, som är en duktig tennisspelare. Vi lärde känna varandra den vägen, säger Lina Westberg. Svenska Tennisförbundets veterankommitté ser fortsatt stor utvecklingspotential i VSM. Det finns några tydliga fokusområden. – Vi diskuterar ständigt internt samt frågar många deltagare och tar in idéer och tankar. Vi jobbar för att få fler damer och fler av de yngre så att vi hela tiden utvecklar återväxten. Vi vill utveckla oss för att få fler som deltar, säger Martin Lager, innan han betonar: – Men sedan får man inte glömma att det är ett VSM. Vi ska få de bästa att göra upp om titlarna. Vi pratar också mycket om att öka på med fler veterantävlingar, som fler ITF-tävlingar samt breddtävlingar utanför VSM. Förhoppningsvis kan det leda till att fler blir bättre och vågar spela och då ökar även VSM. Summa summarum: Veteran-SM i Båstad är en stor och uppskattad tennisfest som ska bli ännu större! Eric Nilsson

Comments


bottom of page