top of page

Vi minns när Markus Eriksson pratade vinnarskalle år 2012

Markus Eriksson om vinnarskalle


För att bli en elitidrottsman- eller kvinna krävs en vilja och hunger att vinna. Vissa har det, vissa har det inte. Vissa har en starkare vinnarskalle än andra. Markus Eriksson kan ha den starkaste vinnarskalle i svensk tennis idag. Här berättar han om när Dodgeballen i skolan slutade i bråk och när han jagade innebandymotståndarna med klubban för några år sedan. Allt medans Johan Plate berättar att han inte gärna tar uttrycket ”vinnarskalle” i sin mun.

Av: Linus ErikssonVad är en vinnarskalle för dig?

- Vinnarskalle är något jag förknippar med att trots stort underläge, eller om du befinner dig i en riktigt jobbig situation, hela tiden ge ditt max och tro på dig själv. Personligen så tycker jag att vinnarskalle hör ihop med sport, mycket svett och krigande, så tycker det är lite smålöjligt när varenda "tv-profil" i till exempel Mästerkocken eller något modeprogram beskriver dem själva som riktiga vinnarskallar och använder det klassiska "jag hatar att förlora"-citet.


Var har du fått din vinnarskalle ifrån?

- Jag kommer själv från en väldigt tävlingsinriktad familj och utövade så mycket som fyra olika sporter när jag var yngre. Man kan väl säga att jag inte tvekade när jag gick in i en duell. Det var sport hela dagarna - även i skolan. Vi hade ruggiga hatmatcher mot grannklassen där det allt som oftast slutade i upprivna jeans och näsblod.


Tror du vinnarskalle är något man föds med eller kan man träna upp den?

- Jag tror de flesta föds med det även om det i vissa fall kan byggas upp med åren. Sen kan man ju även lite smått träna in det. När jag känner mig lite klen mentalt så brukar jag dra på riktigt tung housemusik och sen kolla på lite krigsfilmer(300, Gladiator, Braveheart). För vem känner inte för att dra ut och slita i spåret eller bara krossa en motståndare när man ser ledaren för en hel armé skrika ett inspirerande tal inför hela klungan som sen börjar skrika?

Till en viss del går den ju att träna så som jag beskrev, men jag tror att mycket utvecklas under tiden och byggs framförallt upp när man försätts i olika matchsituationer. Det gäller att hela tiden snappa upp de positiva sakerna och att hela tiden se dig själv som nummer ett.


Har den alltid varit en fördel för dig eller det funnits situationer när den varit en nackdel?

- Både och. I junioråldern vann jag mycket på grund av att jag vägrade missa. ,en hade även en del problem med humöret då jag kokade om jag missade en boll och levde riktig jävel på banan. När jag skulle ta klivet från junior- till seniorspel så förlorade jag mycket matcher för att jag ville vinna så mycket så att jag glömde av att spela bra tennis. Jag spelade väldigt bra på träning men blev som en pilbåge sen på match vilket gjorde att jag spelade alldeles för passivt. Så jag har jobbat mycket till att komma till en känsla som beskrivs "tänd men inte spänd".


Hade du lika stor vinnarskalle i de andra idrotterna du utövade?

- Back in the days hade jag väl lite väl mycket vinnarskalle då jag i princip vägrade att ta ett underlag. Jag fick väl rött kort cirka fem gånger per säsong i innebandyn och jagade motståndaren med klubban om jag blev av med bollen. Och i fotbollen så spelade jag forward men om vi ledde med 1-0 mot ett bättre lag så blev jag plötsligt libero och ville försvara ledningen till vilket pris som helst.

Den klassiska "spökbollen" (dodgeball) i skolan var ju den största hattillställningen i modern tids historia då det i nio av tio fall slutade med bråk.


Är tennisen den ultimata idrotten att utöva om man har en stark vinnarskalle?

- Det skulle jag verkligen inte vilja påstå, för tennis är så mycket mer än att bara kämpa. Om du är innermittfältare i fotboll kan du springa mest på plan och bli planens lirare även om inte du skulle vara vän med bollen den dagen. Om du sätter varje slag i väggen i tennisen vad spelar det för roll då om springer bra. Eller om du möter en två meters häst som slår på allt så är det inte lika lätt att kunna kriga sig till matcher i tennis. Fast det är ju klart att det finns olika slags vinnarskalle. Dels min (likt Djokovic och Nadall), men även ”rogges” stil får väl anses vara en typ av vinnarskalle då det inte ser ut som han bryr sig.


Vilka spelare tycker du har de bästa vinnarskallarna på touren?

- Även om jag inte gillar Djokovic så måste jag ändå beundra hans mentala styrka. När han spelar mot Federer i en Grand Slam och 99 % av publiken håller på ”rogge” så lyckas han trots underläge vända på matchen. Det tyder på en riktig vinnarskalle! Och firandet efter AO segern när han sliter av sig tröjan symboliserar allt det jag gillar med idrott!


Om du fick ett erbjudande som löd: du får Federers forehand men tvingas byta ut din vinnarskalle mot en ”standard-skalle”. Skulle du ta det då?

- Haha tuff fråga, men jag skulle nog ändå välja mitt eget huvud, för det är det som gör att jag älskar att idrotta. Passionen, glöden och hatet i matcherna. Det är det jag lever för!


Vad är då egentligen en vinnarskalle? Jag valde att fråga Johan Plate, mental rådgivare tillika expertrådgivare i Svenska Tennismagasinet, vad begreppet ”vinnarskalle” egentligen står för.

Johan, hur skulle du definiera uttrycket ”vinnarskalle”?

- Vinnarskalle är något vi inte gärna använder som uttryck. Vinnarskalle innebär att man låser in sig, då det kommer från förr i tiden när man avlade hästar och på det sättet skapade vinnarskallar. Om man använder uttrycket vinnarskalle idag så innebär det alltså att det helt och hållet handlar om turen av att komma från rätt föräldrar. Att det bara är arvet som gäller.

- Istället använder vi uttrycket vinnarvilja, vilket gör det hela mycket mer intressant. Vinnarviljan påverkas av miljön och även av hur olika människor påverkas av den så kallade vinnarviljan. Vissa blir avtända av att vara i en viss miljö och kan bli ”vaccinerade” mot att ha en vinnarvilja av till exempel för stor press från föräldrar, medan vissa personer fungerar precis tvärtom. Och vissa finner kraften inom sig, vilket kallas ”winning mentality”, vilket är det som du är ute efter. Det finns många exempel på spelare som varit rätt ordinära, som Jonas Björkman som vann JSM först som sista års junior, men som hade en stark vinnarvilja och gjorde fantastiskt bra ifrån sig på touren sen.


Kan man träna upp sin vinnarvilja eller är det helt och hållet något man föds med?

- Man föds med grundförutsättningarna för att träffa en boll, att man har armar och ben etcetera, sedan har det helt med miljön runt omkring dig att göra.


Är tennis en ”perfekt” sport att utöva om man har en stark vinnarvilja?

- Tennis är bra för sådana som vill ta mental höjd, ja. I och med att det aldrig är slut förrän sista bollen är slagen så är det bra för mentalt starka personer, då det alltid finns läge att vända på matchen.


Finns det någon spelare på touren som du tycker utmärker sig på touren vad gäller mental styrka?

- Det går inte att komma förbi Novak Djokovic i den frågan. Jag har sett en massa matcher med honom på tv och någon enstaka gång live och jag går alltid därifrån med en märklig känsla. Han kanske inte har spelat så bra, men vinner ändå. Han har en väldigt stark vinnarvilja och håller en väldigt hög lägstanivå.

- Även Roger Federer efter att han de senaste åren nu blivit utmanad av de andra. Exempelvis slutspelet i London i höstas var häftigt – Federer ville vinna så himla mycket och visa de andra att han är tillbaka.

Kommentare


bottom of page